Vem är Martin?

Varför börjar du samarbeta med SeventyOne?

Jag har träffat SeventyOnes konsulter hos kunder över en längre tid och det kändes självklart och enkelt att göra mer tillsammans. De speglar mina värderingar och ligger nära samma tydliga fokus på människan i förändring. En klassisk vinna-vinna idé där jag får utmanas av rätt frågor om organisationer i komplex förändring.

Martin Jensen

Martin Jensen

Martin, hur skulle du beskriva dej själv?

En snäll men något allvarsam person med familj i Stockholm som bas men ser mig som en Europé. Försöker utmana min världsbild, både inre och yttre genom att vara närvarande och uppmärksam på vad det är som pågår. Brottas med “sinnesrobönen” att acceptera det jag inte kan förändra, mod att att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden. Att handla utifrån mitt hjärta..

Hur ser din resa ut för att ha tagit dej dit du är idag?

Jag delar många människors vittnesmål om vad som är möjligt och inte. En stark vilja att påverka och göra skillnad som utmanar med frågan; det kanske inte går, men om det gick, hur skulle du göra då? Utbildning, uppgifter, jobbuppdrag som kändes som oätbara elefanter. Började diska på restaurang Hyllan på T-centralen som första riktiga sommarjobb för att efter gymnasiet jobba som reseledare och destinationschef i Grekland som 19-åring. Det tog lite tid att närma mig högre studier men allt har sin tid och det blev en mogen förälskelse i kunskapens ödmjukhet på världens högst rankade universitet, INSEAD. Ett vittnesmål från en dyslektiker om vilja. Idag har jag möjligheten att kombinera kliniskt arbete med forskning i organisationsförändring. Tänker att det är ett bra sätt att åldras med värdighet. Diska gör jag fortfarande, men hemma.

Vad driver dig och vad tycker du är kul?

Att hitta nycklar för individer, grupper och organisationer i rörelse framåt. När vi landar i ett a-ha, insikter som skapar optionalitet och gör människor effektiva. När vi sorterar i komplexitet som oftast, men inte alltid, skymmer vad som är signifikant, för betraktaren. Det är magiskt kul när vi i arbete lyckas komma till och tydliggöra enkla och görbara verktyg för rörelse framåt och bli lite mer bra på det vi vill.

Vad har du för värderingar eller principer, vad är viktigt för dig?

Processen måste vara rättvis, annars blir vi som leder orättvisa. Det är enkelt men är upphov till mycket negativ energi i organisationer. Alla människors lika värde, och, vad vi får ut av livet står i direkt proportion till vad vi ger. Att göra sig värdefull som princip. Brasans samtal med eldaren om vem som ska ge värme respektive få ved att brinna är en klassisk paradox. När givandet inte funkar behöver vi byta mottagare (vänner, chefer, medarbetare osv). Men strategin som sådan är det inget fel på. Med det sagt, en annan värdering jag kämpar med är att välja att förstå. Eller bättre uttryckt “att lyssna för att förstå”. Grymt svår när man “vet” att man har rätt eller inte orkar förstå. Agilitet är har mycket större påverkan på hållbara resultat än att stämpla det som ett modeord.

Vad eller vem är dina inspirationskällor?

Wow, bra fråga. Den långa listan växer fortfarande. Även den på böcker jag inte läst. För 15 år sedan samarbetade jag med Christer Olsson. Han är pragmatisk och kan uppfattas som godtycklig livscoach, men faktum är att han, om man väljer att förstå, har väldigt mycket svar i stora frågor som återkommer i forskning. I veckan inspirerades jag av Marina Ovsyannikova som med risk för liv avbröt rysk propaganda TV. Bianca Kronlöf är viktig för Sverige. Jag är tacksam för hur fakultetet på min nuvarande skola Ashridge möter oss doktorander med delaktighet och ödmjukhet. Det är inspirerande att utbildning och verklig kompetens av olika slag får fram det bästa av människor. Ignorans är verkligen en “bliss” (disease) men inte avundsvärt.

Vad tror du är nästa stora grej eller trend som kommer påverka dig i ditt arbete?

Forskningsmetodiken jag jobbar med heter aktionsforskning och har många intressanta kopplingar till agilt arbetssätt och mindset. Det vill jag utveckla vidare in i transformationer och förändringsledning. Hierarkier behövs och tjänar ett mellanmänskligt syfte men, (japp) det skapar fortfarande för mycket ställtid för beslutsfattande. Nya trösklar (liminalt utrymme), en plats för att om-lära-oss beslutfattande, behövs och jag tror att företag kan experimentera ännu mer. Vi vill ju alla komma till målet så snabbt som möjligt, med hälsan i behåll så att vi kan flytta fram målen till nästa nivå.

Vad är dina främsta handfasta tips i omtumlande tider som dessa?

Andas :) Ärligt, det är vetenskapligt bevisat “sjukt” viktigt. Frigör och öppnar upp sinnesnärvaro och energi att orka. Och, som ledare på olika nivåer kan du fundera på hur makt fungerar i ditt system och om du kan öppna för att förhandla om makt mellan dig och din grupp. Det sänker försvaren och öppnar för engagemang och mening i arbete.

Detta är en serie där vi intervjuar våra medarbetare. Läs även mer om SeventyOne och att jobba hos oss.

Föregående
Föregående

Organisationsdesign med BAPO, Conways Law och Team Topologies

Nästa
Nästa

Vem är Håkan?